Inghetata de casa
Ingrediente:
- 3 oua de casa (proaspete)
- 6 linguri de zahar (preferabil zahar brun)
- 1 plic de praf de frisca (48 grame)
- 150 ml lapte de casa (proaspat)
- 1-2 linguri de cacao sau 2-3 plicuri de zahar vanilinat sau un pumn de fructe zdrobite
- sirop de fructe (optional)
Mod de preparare:
Se prepara frisca intr-un vas. Se toarna intr-un vas inalt 150 ml lapte rece (de la frigider). Inainte de utilizare, laptele proaspat trebuie fiert si racit. Apoi se toarna praful de frisca peste lapte, dupa care se amesteca cu mixerul, initial la viteza mica (a mixerului), apoi la viteza mare inca vreo cateva minute pana cand se obtine o spuma consistenta.
Dupa aceea se separa galbenusul oualor de albus (se poate face manual, avand grija sa nu se sparga galbenusul de ou).
Intr-un alt vas se pun cele 3 galbenusuri de ou, peste care se adauga 3 linguri de zahar si se amesteca bine cu o lingura pana cand se dizolva aproape tot zaharul.
Intr-un alt vas mai mare se pune albusul de la cele 3 oua. Se bate albusul cu telul (manual) sau cu mixerul pana cand se face spuma. Apoi se adauga 3 linguri de zahar si se bate in continuare pana
cans se dizolva zaharul.
Apoi se toarna galbenusul preparat in vasul mai mare ce contine spuma si se amesteca cu lingura de lemn, dupa care se toarna frisca si se amesteca in continuare.
Se adauga apoi 1-2 linguri de cacao (daca dorim inghetata cu cacao), sau 2-3 plicuri de zahar vanilinat (daca dorim inghetata
cu vanilie) si se amesteca in continuare cu lingura de lemn.
Pentru o mai buna omogenizare a amestecului, se mai amesteca la urma si cu mixerul, timp de 1-2 minute.
Amestecul (inghetata "topita") se introduce in congelator, unde va ramane cateva ore la rece.
In final se poate servi inghetata gata preparata, peste care se poate adauga optional sirop de fructe sau fructe zdrobite.
Va dorim pofta buna!